Kozí svalovina, krájená na kostky bez kostí a vnitřností.
Kozí maso má nespočet výhod:
- Nižší obsah sodíku
Kozí maso obsahuje méně sodíku než jiná červená masa. To má pozitivní dopad na kardiovaskulární systém, což může být vhodné i pro starší psy. Méně sodíku je také lepší pro ledviny, snižuje riziko obezity a znamená obecně menší zátěž pro trávicí systém.
- Vyšší podíl draslíku a fosforu
Více draslíku může prospívat svalům a nervům. Fosfor je zase důležitý pro kosti, zuby a energetický metabolismus. Oba zmíněné minerály jsou důležité také pro imunitní systém (draslík redukuje zánětlivé procesy, fosfor najdeme v buněčných membránách).
- Vitamíny skupiny B
Kozí maso je obzvláště bohaté na vitamíny skupiny B, jako jsou: B1 (thiamin), který je důležitý pro srdce a nervy, B2 (riboflavin), který je důležitý pro krev a oči, B3 (niacin), který pomáhá snižovat cholesterol a B12 – i ten je důležitý pro krev.
- Nízký obsah tuku, příznivý poměr mastných kyselin
Méně tuku a vyšší podíl nenasycených mastných kyselin přispívá celkovému zdraví srdce a cév. Kozí maso je velmi dobře stravitelné a hodí se pro psy s citlivým zažíváním a intolerancemi. Často se také používá pro tzv. vylučovací diety.
Ačkoli výše uvedené body o minerálech a vitamínech mohou do jisté míry platit i pro jiná červená masa, v kozím mase mají specifický poměr, což z něj činí vhodnou volbu zejména s ohledem na dietní režimy.
- Specifická chuť
V neposlední řadě musíme také zmínit, že kozí maso má specifickou chuť a vůni, která je pro psy velmi atraktivní. Maso z kůzlat pak bývá jemnější a méně výrazné.